Werkvolgorde

Voordat je nieuw behang gaat aanbrengen op de muren kun je het beste het oude behang verwijderen. Veel mensen zien dit als een rotkarwei en in feite is het dat ook best wel. Het kan echter ook heel gemakkelijk gaan allemaal. Dit ligt in feite aan hoeveel lagen behang je moet verwijderen en in hoeverre dit oude behang stevig vast zit aan de muur.

Je kunt ook niet zomaar gaan beginnen met het verwijderen van oud behang. Heb je bijvoorbeeld vloerbedekking dan kun je dit het beste eerst afdekken. Behanglijm kan er namelijk voor zorgen dat er lelijke vlekken achterblijven in je vloerbedekking en dat is natuurlijk wat je wilt. Het beste kun je gebruik maken van afdekplastic wat je aan kunt schaffen bij elke willekeurige bouwmarkt. Daarnaast is het ook van belang dat alle elektriciteit is afgesloten. Er kan namelijk water langs de muren gaan lopen wat vervolgens in de contactdozen terecht kan komen en je wilt uiteraard geen kortsluiting veroorzaken.

Behangstomer of behangperforator

Voor de meeste soorten behang kun je gebruik maken van een behangstomer en voor sommige soorten behang zul je een behangperforator moeten gebruiken. Wanneer je oud behang hebt dat bijvoorbeeld gemaakt is van jute dan zul je veel werk moeten steken in het verwijderen van dit behang. Dit komt omdat het oude behang dan vaak moeilijk water door kan laten waardoor je de behangstomer niet optimaal kunt gebruiken.

Voor papieren behang kun je het beste gebruik maken van een behangstomer. Wanneer dit papieren behang een waterafstotende laag heeft zul je deze laag kapot moeten maken. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld een staalborstel, een mes, een stuk schuurpapier of een speciaal hiervoor bestemde roller. Wat je dan doet, is het behang op veel plaatsen inkerven zodat het behang het water wel op kan nemen. Je moet niet te hard kerven, want dan zou je de muur kunnen beschadigen. Dat wil je uiteraard niet, want dan moet je vervolgens de ontstane schade weer gaan herstellen en daar kan een hoop tijd in gaan zitten.

Voor glasvezelbehang kun je het beste gebruik maken van een behangperforator. Met deze behangperforator kun je inkepingen in het behang maken. Hoe meer inkepingen je maakt, hoe beter het is. Vervolgens moet je de hele behangbaan doorweekt maken met heet water dat je eventueel mengt met afwasmiddel of behangverwijderaar. Hiervoor kun je ook eventueel weer de behangstomer gebruiken. Veel mensen beweren dat je glasvezelbehang niet kunt verwijderen, maar dit is zeker niet waar. Het kost alleen wat meer tijd dan het verwijderen van normaal behang.

Behang goed nat maken

Het is te begrijpen dat je het oude behang het liefst zo snel mogelijk van de muren af wilt hebben. Je kunt er echter maar beter wel rustig de tijd voor nemen. Wanneer het water nog niet goed is ingetrokken in het behang dan zou het zomaar kunnen zijn dat je de muur kapot trekt. Wanneer je het water goed laat intrekken dan loop je hier minder risico op.

Het is ook af te raden om met het plamuurmes vol op het behang in te steken. Zo kun je de muren namelijk ongewild beschadigen. Het is van belang dat je rustig te werk gaat om zo de muren zo netjes mogelijk te houden. Het is immers zonde als je het behang wel lekker snel van de muren af hebt gekregen, maar dat je vervolgens uren bezig bent met het dichten van alle ontstane barsten, gaten en scheuren in de muren. Neem dus rustig je tijd om het behang van de muren te verwijderen en doe dit zo nauwkeurig als je kunt.

Waarom een gladde muur zo belangrijk is

Je hoort vaak dat het erg belangrijk is om een geheel gladde muur te hebben voordat je het nieuwe behang gaat aanbrengen op de muren. Met geheel glad wordt niet bedoeld dat er totaal geen oneffenheden mogen zijn op de muur, maar dat er geen gaten en uitstulpingen op de muren zitten. Het is van belang om de meeste oneffenheden weg te halen of op te vullen, omdat dit het behangen aanzienlijk vergemakkelijkt. Ook is het zo dat je dan na het behangen geen oneffenheden meer ziet zitten op de muur. Het is natuurlijk geen mooi gezicht als je gaatjes in het behang ziet of juist bultjes op het behang.

Soorten ondergrond en de voorbereiding

Er zijn verschillende ondergronden die onder de toekomstige laag behang komen te zitten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er nog oud behang op de muur. Wanneer dit behang zonder reliëf betreft dat op alle plaatsen nog goed vast zit aan de muur, waar geen scheuren, gaten en naden inzitten dan kun je hier gewoon direct overheen behangen. Is er echter wel sprake van bijvoorbeeld gaten of loszittende naden dan doe je er goed aan om het gehele oude behang te verwijderen.

Wanneer je een glad gestukadoorde wand hebt waarvan het stucwerk minimaal een half jaar is dan kun je er direct over heen behangen. Heb je sierpleister op de muren zitten dan zul je deze eerst glad moeten stukadoren. Wanneer je bouwbehang hebt dan zal je dit er eerst af moeten halen. Heb je een gipswand dan tref je de juiste voorbereidingen door deze eerst voor te lijmen.

Erg belangrijk: de behangtest

Wanneer je een wand gaat behangen dan zal deze voldoende zuigkracht moeten hebben. Deze zuigkracht moet sterk genoeg zijn om de lijm goed te laten hechten, maar ook weer niet zo sterk dat het behang zich direct aan de muur vastzuigt. Je moet het behang dat op de muur zit nog een stukje kunnen verschuiven (denk bijvoorbeeld aan wanneer je een foutje hebt gemaakt), maar wanneer de zuigkracht heel sterk is dan is dit helaas niet meer mogelijk.

Wanneer je twijfelt over de zuigkracht van de muur dan kun je het beste de behangtest uitvoeren. Om dit te doen moet je wat behangplaksel aanmaken zoals aan staat gegeven op de gebruiksaanwijzing van het behangplaksel. Vervolgens pak je een vierkant stuk behang van ongeveer dertig centimeter bij dertig centimeter. Dit plak je op de muur zonder dat je het aandrukt met bijvoorbeeld een behangborstel of een roller. Daarna ga je kijken hoe lang je dit vierkante stuk behang nog kunt bewegen. Wanneer je dit nog minimaal twee minuten kunt doen dan is het oké. Wanneer je al na tien seconden het behang niet meer kunt verschuiven dan heb je een probleem. Je zult de muur dan eerst moeten voorbehandelen met voorstrijk middel of met verdund behangplaksel. Dit moet vervolgens eerst minstens vierentwintig uur drogen. Hierna zul je de behangtest nogmaals uit moeten voeren. In de meeste gevallen lukt het dan wel om na twee tot drie minuten het behang nog te verschuiven. De tijd die je hebt bij de behangtest om het behang nog te verplaatsen is ook de tijd die je straks hebt wanneer je echt aan het behangen slaat.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uit de behangtest blijkt dat je muren te weinig hechting hebben. Hierbij is het dan zo dat je na een kwartier het behang nog steeds kunt bewegen. Het is dan van belang dat je de muren eerst gaat opschuren met fijn schuurpapier. Dit is om te voorkomen dat het behang na een tijdje van de muren af gaat zakken.