Stappenplan behang aanbrengen

Onderstaand vind je een handig stappenplan om behang aan te brengen op de muren. Als je stap voor stap het stappenplan uitvoert, zul je beloond worden met een prachtig resultaat op de muren in je huis.

Stap 1. Maak het behangplaksel klaar

Maak het behangplaksel klaar volgens de aanwijzingen die je op de verpakking vindt. Hoeveel water je toe moet voegen aan het mengsel hangt af van het soort behang dat je op gaat plakken. Zorg er voor dat de lijm geen klontjes bevat en laat het plaksel dan even rusten. Voor je weer met het plaksel aan de gang gaat, moet je het nog wel even door roeren.

Stap 2. Schakel de stroom uit

Zorg ervoor dat de stroomgroep van de ruimte waar je gaat behangen uitgeschakeld is. Verwijder vervolgens alle stekkerdozen en schakelaars in de ruimte waar je het behang gaat aanbrengen.

Stap 3. Knip een aantal banen behang op maat

Vervolgens ga je alvast een aantal banen behang netjes op maat knippen. Door dit te doen kun je straks sneller behangen. De lengte van de baan moet je houden op de hoogte van de kamer plus vijf centimeter extra.

Stap 4. Smeer de banen in met behangplaksel

Wanneer je een aantal banen behang op maat hebt geknipt, kun je ze insmeren met behangplaksel. Je legt hiervoor alle banen netjes recht op de behangtafel. Vervolgens trek je de bovenste baan naar je toe. Deze baan smeer je deels in met plaksel. De gelijmde kanten vouw je netjes dubbel en vervolgens smeer je het laatste deel in. Ook dit vouw je dubbel. Daarna vouw je de baan nogmaals dubbel en leg je hem opzij zodat het plaksel in kan trekken. Laat dit niet te kort intrekken want dan krijg je bobbels in het behang.

Stap 5. Breng het behang aan op de muren

Nu komt de stap die het belangrijkst is: je gaat de met lijm ingesmeerde banen behang aanbrengen op de muur. Je pakt het behang en houdt het tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je het behang stevig beet hebt, want anders zou het kunnen scheuren door het gewicht van de lijm en het feit dat vochtig behang snel scheurt. De bovenzijde van het behang laat je iets over het plafond doorlopen.

Stap 6. Strijk het behang glad en snij het overtollige behang weg

Vervolgens neem je een behangborstel om de baan die je hebt aangebracht glad te strijken. Dit kun je het beste doen van het midden uit naar boven en beneden. Wanneer het behang volledig glad is, kun je beginnen met het verwijderen van het overtollige behang. Hiervoor kun je gebruik maken van een afbreekmesje.