Lastige plaatsen behangen

Er zijn van die plekken dat je denkt: hoe ga ik hier in vredesnaam fatsoenlijk behang aanbrengen? Denk bijvoorbeeld aan hoeken, kozijnen, rondom schakelaars en bij radiatoren. Deze plaatsen hoeven echter niet zo lastig te zijn als je vooraf denkt. Onderstaand vind je van alle vier de genoemde lastige plaatsen hoe je ze het beste aan kunt pakken. Zo kun je toch alle plaatsen in je huis – inclusief de lastige en de hele lastige – voorzien van een nieuw behangetje.

Kozijnen

Wanneer je rondom een kozijn moet behangen dan kun je het beste de strip gewoon plaatsen alsof het kozijn er helemaal niet is. Vervolgens strijk je het behang glad op de muur en druk je het behang tegen de rand van het kozijn aan. Vervolgens kun je het behang langs de rand van het kozijn wegsnijden. Wat je ook kunt doen is de baan over het kozijn laten vallen en het behang op de wand glad strijken. Vervolgens knip je het tot op twee centimeter van de kozijnrand vandaan weg. In de bovenhoek geef je vervolgens een klein sneetje. Je borstelt het behang nu aan tot tegen het kozijn. De hoek markeer je met de ronde punt van de schaar en vervolgens knip je het behang af. Daarna kun je het goed aanborstelen en dan is deze lastige klus al geklaard.

Hoeken

Hoeken staan er bekend om: ze zijn lastig te behangen. Er zijn twee soorten hoeken: inwendige hoeken en uitwendige hoeken. Beide soorten hoeken vereisen een andere aanpak. Bij binnenhoeken kan het behang namelijk scheuren en bij buitenhoeken kan het behang loslaten. Daarom zul je altijd door en om de hoek moeten werken. Om hoeken succesvol te behangen zul je de afstand tussen de laatste baan en de hoek moeten meten. Dit doe je zowel voor de onderkant als voor de bovenkant, omdat deze afmetingen kunnen verschillen (huizen zijn immers zelden loodrecht). Bij de grootste maat die je gemeten hebt tel je drie tot vier centimeter op voor een binnenhoek en vier tot vijf centimeter voor een buitenhoek. Vervolgens knip je de baan op maat en plak je deze vast. Met een schietlood kun je een verticale op de strook zetten die de hoek om zal gaan. Deze kun je afsnijden tot twee centimeter voor een binnenhoek en drie centimeter voor een buitenhoek. Vervolgens plak je het restant van de opgeplakte baan stotend tegen de snijlijn aan.

Voor een inwendige hoek kun je de baan ongeveer één centimeter door de hoek laten lopen. Vervolgens moet je de andere baan die je in deze hoek gaat plaatsen strak over deze ene centimeter heen plaatsen. Bij een uitwendige hoek werkt dit ongeveer hetzelfde. Ook daar plak je het behang maximaal één centimeter over de hoek heen. Vervolgens maak je een nieuwe baan op breedte en deze strook plaats je strak op de hoek om het beste resultaat te verkrijgen.

Schakelaars

Veel mensen plaatsen hun handen al in het haar als ze eraan denken dat ze rondom schakelaars en contactdozen moeten behangen. Ze lijken lastig, maar schijn bedriegt want dit valt reuze mee. Je plakt de strip op en maakt op het middenpunt van de schakelaar een sterretje. Vervolgens scheur je dit sterretje heel rustig en voorzichtig uit totdat je net iets voor de rand van de schakelaar of contactdoos bent aangekomen. Daarna vouw je het sterretje open en kun je met een stanleymes netjes om de schakelaar heen snijden. Wanneer dit je te veel werk is dan kun je natuurlijk ook kijken of je de schakelaar of de contactdoos gewoon even tijdelijk kunt verwijderen van de muur. Let er wel op dat je van tevoren de stroom er even afhaalt om te voorkomen dat je een flinke hoeveelheid stroom toegediend krijgt.

Radiatoren

Een andere heikel punt voor veel mensen wordt gevormd door de radiatoren. Wanneer je moet behangen bij radiatoren dan heb je twee opties. Je kunt er deels achter behangen en je kunt helemaal door behangen. Om helemaal door te behangen is echt prutswerk. Je kunt hier vaak moeilijk bij en is ook moeilijk om de banen netjes op elkaar aan te laten sluiten. Toch zorgt het voor een mooier resultaat dan de stroken maar half erachter te behangen.

Wanneer je helemaal door wilt behangen, zul je de beugels waaraan de radiatoren vastzitten iets los moeten maken. Op deze manier kun je net achter de radiatoren werken om zo het behang toch aan te kunnen brengen. Je meet de juiste breedte af voor de banen en laat ze vervolgens achter de radiatoren langs naar beneden zakken. Met een beetje moeite – of soms flink wat moeite – kun je de banen op de juiste plaats schuiven. Daarna kun je met een slagmes achter de beugels werken om de banen vast te zetten. Als alles naar wens is dan kun je de radiatoren weer stevig vastmaken met de beugels.

Zoals gezegd kun je er ook voor kiezen om de stroken niet geheel door te plakken. Je maakt de stroken dan zo hoog dat je ze met je handen nog net vast kunt plakken. Wanneer je er niet zo goed bij kunt dan kun je het behang ook vaststrijken met bijvoorbeeld slagmes. Je kunt voor dit karweitje ook gebruik maken van een radiatorrolletje met een lange steel.