Geschiedenis van behang

In de middeleeuwen werd in Europa begonnen met het behangen van muren. Dit werd gedaan met wandtapijten. De Arabieren waren de mensen die deze vroege voorloper van behang introduceerden. De tapijten langs de muren werden door hen in Europa geïntroduceerd. De komende eeuwen zou de oosterse afkomst van het behang duidelijk te herkennen zijn doordat er gebruik werd gemaakt van typische motieven voor op de tapijten.

Aan het einde van de zestiende eeuw kwam een andere soort behang in de mode. Het ging hier om goudleerbehang dat was bedrukt met een houtsnede. Lodewijk XIV besloot om het bedrukken van stoffen te verbieden zodat de Franse zijde industrie beschermd kon worden. Hij vond het bedrukken van papier echter geen probleem.

Halverwege de achttiende eeuw werd de fabricage van behangsel een voltallige industrie. Vooral in Engeland en Frankrijk werd er massaal behang geproduceerd. In het begin werden slechts de allerduurste soorten beschilderd met de hand om bestelling. Soms werden ze bedrukt met blokken en plakten arbeiders ze aan elkaar.

In 1756 startte Jean Baptiste Réveillon een fabriek op. Dertig jaar later had hij driehonderd mensen in dienst die zich bezighielden met de productie van behang. Om het behang te beschilderen, trok hij beroemde kunstenaars aan, maar al gauw kreeg hij geduchte concurrentie. In 1783 werd behang voor het eerst gebruikt om luchtballons te verfraaien.

In 1777 kwam een behangfabriek in Hoorn te staan op het intiatief van de Vaderlandse Maatschappij. Deze behangfabriek werd opgezet door een predikant. Rond het jaar 1800 waren er in Nederland ongeveer twintig behangschilders aan het werk. Zij werkte bij de klant thuis, omdat ze dan rekening konden houden met de inval van het licht.

Rond 1835 kwamen de haast eindeloze rollen behang op de markt. De papierprijs daalde aan het einde van de negentiende eeuw en de motieven werden miserabel. Motiefbehang werd steeds zeldzamer in de tweede helft van de twintigste eeuw. Tegen het einde van de twintigste eeuw was motiefbehang haast geheel verdwenen. Toch lijkt het vooral bij jonge mensen tegenwoordig weer aan populariteit te winnen. Er is namelijk weer steeds vaker behang met motiefjes te verkrijgen.

Vroeger werd het behang gelijmd op jute ragdoek. Dit ragdoek werd vervolgens op latten gespannen. Deze latten waren tegen de muur geplaatst. In sommige gevallen werd nog een grondlaag gebruikt van krantenpapier. Tegenwoordig is behangen een stuk eenvoudiger. De muren worden vlak gemaakt en het behang kan direct worden opgeplakt. Om dit te doen is nog wel behangplaksel nodig dat gemaakt is van roggemeel.