Benodigdheden

Wanneer je gaat behangen zijn er een hoop dingen die je nodig hebt. Vanzelfsprekend is één van de benodigdheden het behang zelf. Maar hiermee ben je er nog lang niet. Een deel van de benodigdheden heb je waarschijnlijk zelf al of anders kun je ze misschien van iemand anders lenen. Maar een ander deel van de benodigdheden zul je moeten aanschaffen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Behang

Behang is verkrijgbaar in verschillende soorten en stijlen. Elke andere soort behang en elke andere stijl behang is geschikt om een andere uitstraling aan je huis te geven. Met elke behangstijl kun je aangeven hoe jij in het leven staat. Welke soort behang je kiest, hangt met name af van hoe je wilt behangen (plaksel op het behang smeren of direct op de muren aanbrengen). Welke stijl behang je kiest, zal afhangen van wat je mooi vindt en wat je wilt uitstralen met je huis.

Behangtafel

Een behangtafel is een werktafel die je kunt gebruiken wanneer je gaat behangen. Op deze behangtafel kun je de behangbanen op de juiste lengte snijden. Daarnaast kun je de banen behang ook gemakkelijk insmeren met behangplaksel wanneer je ze op de behangtafel legt.

Behangtafels zijn zowel verkrijgbaar in houten versies als in kunststof versies. Bij een houten versie is het werkblad van de behangtafel gemaakt van hardhout. Bij een kunststof versie is het materiaal van het werkblad kunststof. De lengte van een behangtafel is meestal tussen de twee en drie meter lang. Vaak zijn ze ongeveer een meter hoog en zestig tot zeventig centimeter breed.

Behangstomer

Met een behangstomer kun je het oude behang van de muren verwijderen. Dit gaat erg gemakkelijk, omdat je met een behangstomer snel een groot stuk van de muur nat kunt maken. Je vult de behangstomer met water en laat dit warm worden. Vervolgens plaats je de behangstomer tegen het oude behang. Als je dit ongeveer dertig seconden vasthoudt, krijgt het behang de kans om los te komen van de muur. Vervolgens kun je dit een aantal keer doen en daarna kun je een heel stuk behang in één keer van de muur aftrekken.

Behang afweekmiddel

Met behang afweekmiddel kun je het afweken van het oude behang gemakkelijker maken. Het is wel van belang om het afweekmiddel goed in te laten trekken en niet gelijk aan het behang beginnen te trekken. Als je het behang afweekmiddel even in laat trekken, is het daarna stukken gemakkelijker om het behang van de muren te trekken.

Opstapjes

Om ook hoge muren van behang te voorzien of juist het oude behang te verwijderen kun je gebruik maken van een opstapje. Waarschijnlijk heb je wel ergens in huis een krukje staan dat je kun gebruiken als opstapje.

Plamuurmes

Een plamuurmes wordt gebruikt om gaten en oneffenheden op muren te verwijderen. Maar je kunt een plamuurmes ook gebruiken om behang van de muren te steken. Meestal zijn plamuurmessen gemaakt van een houten handvat en een metalen, platte plaat die naar het einde breder wordt. De formaten van een plamuurmes kunnen verschillen. Wat belangrijk is aan een plamuurmes is dat het metaal goed buigzaam is.

Wanneer je het behang goed nat hebt gemaakt dan kun je het afsteken met een plamuurmes. Je plaatst dan gewoon het uiteinde van het metalen stuk tegen de rand van het behang en je schuift voorzichtig heen en weer om de muur niet te beschadigen. Wanneer je te ruig heen en weer gaat met het plamuurmes kun je de muren beschadigen. Als de muren beschadigt zijn dan kun je het plamuurmes gebruiken om de oneffenheden te dichten. Je smeert dan met het plamuurmes vulmiddel in de gaten om de muur weer egaal te maken.

Emmer en spons

Met een emmer gevuld met lauwwarm water en een spons kun je het behang op de muren goed nat maken. Je kunt eventueel nog afweekmiddel toevoegen aan het water in de emmer.

Roergarde

Wanneer je het behangplaksel aan het aanmaken bent, zul je een roergarde nodig hebben. Hiermee kun je het behangplaksel doorroeren. Wanneer je gebruik maakt van de roergarde is het van belang dat je ervoor zorgt dat er geen klontjes achterblijven in het behangplaksel.

Voorstrijkmiddel

Met voorstrijkmiddel kun je de ondergrond van het behang steviger maken. Het voorstrijkmiddel zelf dringt diep door in de poriën van de ondergrond om een sterke hechting te creëren tussen de wand en het behang. Om het goed te kunnen gebruiken zul je het voorstrijkmiddel goed moeten verdunnen met de juiste hoeveelheid water.

Lijmborstel

Met een lijmborstel kun je het behang of de muur insmeren met behangplaksel. Het is met een lijmborstel gemakkelijk om mooie banen te maken op de muren. Hier kun je het behang dan direct tegenaan plakken. Daarnaast kun je met de lijmborstel ook gemakkelijk de behangstroken insmeren om ze vervolgens tegen de muur aan te plakken.

Behangplaksel

Behangplaksel kun je gebruiken om het behang aan de muren te bevestigen. Afhankelijk van de soort behang die je gebruikt, smeer je het behangplaksel direct op de muur of eerst op het behang. Behangplaksel zul je aan moeten maken met water. Het is van belang het behangplaksel goed door te roeren met een roergarde

Stanleymes

Een stanleymes kun je gebruiken om het overtollige behang netjes weg te snijden. Het belang van een scherp stanleymes is groot, want hiermee kun je het behang het beste netjes wegsnijden.

Aandrukrol

Aandrukrollen kun je gebruiken om het behang mooi glad en stevig op de muren te drukken. Je rolt met de aandrukrol over het aangebrachte behang om het netjes op de muur te krijgen. Het is van belang om een aandrukrol te gebruiken omdat je het behang op geen enkele andere manier zo mooi en netjes op de muur kunt aanbrengen als met een aandrukrol.

Loodlijn

Een loodlijn kun je maken van een touwtje met iets zwaars eraan. Langs het touwtje trek je een lijn. De eerste baan behang die je opplakt, moet je direct tegen de loodlijn aanleggen. Je weet dan zeker dat het behang netjes recht op de muur zit. Alle volgende banen behang plak je weer tegen de voorgaande baan aan. Het belang van een loodlijn is dat je het behang met behulp hiervan netjes recht kunt plakken. Omdat huizen zelden loodrecht zijn, zul je zien dat het behang scheef af gaat lopen wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een loodlijn.