Behang verwijderen

Wanneer je besloten hebt om nieuw behang op je muren aan te gaan brengen, zul je in veel gevallen het oude behang moeten verwijderen. Maar je trekt dit behang niet zomaar van de muur af: hier heb je bepaalde spullen voor nodig. Welke spullen dit zijn, lees je hier. Daarnaast worden ook de kosten van al deze spullen die je nodig hebt om behang te verwijderen besproken. Om het verwijderen van het oude behang wat gemakkelijker te maken, kun je hier ook wat instructies lezen in de vorm van een stappenplan om behang te verwijderen en daarnaast vind je ook wat tips en trucs om het oude behang gemakkelijk van je muren te verwijderen.

De benodigdheden

Wanneer je het oude behang van je muren gaat verwijderen, zijn er wel een aantal dingen die je nodig hebt. Vanzelfsprekend heb je een behangstomer nodig. Heb je deze niet dan kun je ook gebruik maken van een plantenspuit met lauwwarm water. Wanneer je ook dit niet hebt, zou je gebruik kunnen maken van een emmer met lauwwarm water en een spons. Alle genoemde benodigdheden in bovenstaande alinea heb je nodig om de muren goed nat te maken zodat het behang makkelijker los komt.

Het lauwwarme water zou je eventueel nog kunnen voorzien van detergent of afweekmiddel. Daarnaast zul je een plamuurmes nodig hebben om het behang van de muren te steken. Afhankelijk van de hoogte van de muren kun je ook een krukje of ander opstapje nodig hebben. Ligt er nog vloerbedekking in de betreffende ruimte die moet blijven liggen, dek dit dan van te voren goed af met plastic zeil.

Als het behang heel erg goed vast zit of het is voorzien van een watervaste laag dan kun je gebruik maken van een behangperforator om gaten in het behang te maken. Iets anders wat je zomaar nodig zou kunnen hebben, is een vuilniszak. Al het oude behang kun je natuurlijk niet zomaar laten liggen op de grond. Het beste kun je het behang van een hele muur verwijderen en dit vervolgens in de vuilniszakken doen. Zo hou je de vloer een beetje netjes en kun je voorkomen dat je jezelf kwijtraakt in de enorme hopen verwijderd behang.

De kosten

Een groot deel van de spullen die genoemd zijn bij de benodigdheden voor het verwijderen van behang zul je waarschijnlijk al wel in huis hebben. Zo heb je vast wel een emmer en een spons, een plantenspuit, vuilniszakken en een opstapje of een krukje. Waarschijnlijk heb je ook wel een plamuurmes ergens in huis of in de schuur liggen. Is dit niet het geval dan heb je bij de meeste bouwmarkten voor een paar euro een degelijk plamuurmes. Een fles afweekmiddel kost je in de meeste gevallen maximaal tien euro.

Daarnaast heb je nog een behangperforator of een behangstomer nodig. Dit is echter niet verplicht, maar het maakt het behang verwijderen wel een stuk gemakkelijker. Wanneer je een goede behangstomer aan gaat schaffen dan ben je al gauw honderd euro kwijt. Je kunt er echter bij de meeste fatsoenlijke bouwmarkten ook eentje huren. Meestal kost dit je nog geen tien euro per dag, maar de prijzen kunnen natuurlijk per bouwmarkt verschillen dus hierover kunnen we je geen zekerheid verschaffen. Maar wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat het goedkoper is om een behangstomer voor drie of vier dagen te huren dan om er zelf eentje te kopen.

Stappenplan om behang te verwijderen

Stap 1. Het oude behang nat maken

Het is van belang om het oude behang goed nat te maken. Wanneer je een relatief kleine muur hebt dan kun je hier afweekmiddel voor gebruiken. Dit moet je dan verdunnen zoals aan staat gegeven op de verpakking van het afweekmiddel. Je brengt het afweekmiddel vervolgens ruim aan op het behang en je laat het enkele minuten intrekken. Wanneer je een grotere muur hebt dan kun je een behangstomer gebruiken. Deze moet je dan vullen met water en wachten totdat dit water is opgewarmd. De stomer dien je vervolgens tegen het behang aan te houden, totdat het behang zacht wordt.

Stap 2. Het behang verwijderen

Wanneer het behang goed nat is geworden dan kun je het lossteken met een breed plamuurmes. Je moet dit echter niet te ruw doen want dit kan tot beschadigingen leiden. Dit leidt indirect dus weer tot extra werk, omdat je de beschadigingen dan weer moet herstellen. Wanneer het behang niet goed los wil komen, begin dan weer bij Stap 1.

Stap 3. Maak de muren goed schoon

Nadat je het behang hebt verwijderd, ben je nog niet klaar. Er blijven namelijk vaak wat resten lijm of behang achter. Met water en een harde borstel kun je dit er in de meeste gevallen wel afkrijgen.

Stap 4. Repareer de muren

Wanneer er scheuren en andersoortige beschadigingen op de muren zitten, dan zul je deze moeten repareren. Vaak kun je hier gewoon muurvuller voor gebruiken. Eventuele naden die tussen de gipsplaten zitten, kun je vullen met nadenvuller. Het is wel van belang om deze na het drogen goed te schuren, omdat je geen oneffenheden wilt zien wanneer je het nieuwe behang hebt aangebracht.

Tips en trucs

Met onderstaande tien tips en trucs zal het verwijderen van behang stukken sneller en gemakkelijker gaan. Lees ze dus op je gemak rustig door en kijk goed aan welke tips en trucs je wel of niet wat hebt.

  • Haal altijd de stroom eraf voordat je begint met het verwijderen van het behang;
  • Het is het beste om het oude behang toch te verwijderen, ook al zit het nog geheel netjes op de muren;
  • Haal wanneer het kan de plinten en de stopcontactdozen van de muren af om alle restjes behang te kunnen verwijderen;
  • Maak het sopje met afwasmiddel, azijn of afweekmiddel;
  • Prik vooraf wat gaatjes in het behang om het water beter op te laten nemen door het behang;
  • Trek het behang niet direct van de muur af, maar laat het sopje even intrekken alvorens te beginnen met het verwijderen van het behang;
  • Maak gebruik van een scherp plamuurmes om het behang te verwijderen;
  • Steek met het plamuurmes losjes achter het behang om te voorkomen dat je de muur beschadigt;
  • Maak de ruimte die je gaat behangen zo goed als het kan leeg;
  • Bedek de vloer met afdekfolie om te voorkomen dat het water in de vloeren trekt.