Behang plakken

Nadat alle muren vrij zijn van het oude behang en geheel behangklaar zijn, is het tijd om behang te gaan plakken. Bij het plakken van behang komen een aantal dingen kijken. Ten eerste is natuurlijk het plakken van het behang zelf erg belangrijk. Maar wanneer je het behang goed hebt opgeplakt dan ben je er nog niet. Je zult het behang ook nog moeten aandrukken en afsnijden. Daarna zal het behang ook nog moeten drogen. Wat hier allemaal bij komt kijken, lees je hier. Er wordt ingegaan op het plakken van behang, het aandrukken en afsnijden ervan en het laten drogen van het aangebrachte behang. Vervolgens worden er nog enkele tips en trucs besproken die je kunnen helpen bij het plakken van behang.

Behang plakken

Als eerste zul je het behangplaksel klaar moeten maken volgens de aanwijzingen zoals vermeld op de verpakking. Hoeveel water je zult moeten toevoegen, hangt af van het soort behang dat je gaat plakken. Het is hoe dan ook van belang dat er absoluut geen klontjes in de lijm te vinden zijn. Wanneer je het behangplaksel klaar hebt gemaakt, kun je dit het beste even laten rusten. Voordat je er mee aan het werk gaat, kun je het beter nog wel een keer doorroeren.

Vervolgens ga je een aantal banen behang op maat knippen. De juiste lengte van de baan is de hoogte van de kamer plus vijf centimeter. Vervolgens kun je het behang gaan aanbrengen, maar onthoudt wel dat de eerste baan ook de belangrijkste baan is. Wanneer deze namelijk al scheef zit dan zul je steeds verder scheef behang op je muren krijgen. Vooral bij behang met een streepjespatroon wordt dit pijnlijk duidelijk zichtbaar. Je kunt gebruik maken van een schietlood om te voorkomen dat je het behang scheef op gaat plakken.

Vervolgens kun je de behangstroken in gaan smeren met behangplaksel. Het beste kun je de stroken behang op een behangtafel leggen. Je smeert het eerste deel van de baan in met behangplaksel en deze sla je dubbel. Nu kun je de behangstrook iets verder over de tafel trekken om ook het laatste deel in te smeren en dicht te vouwen. Vervolgens vouw je de baan nogmaals dubbel en leg je hem opzij zodat het behangplaksel in kan trekken. Laat dit plaksel lang genoeg intrekken, want anders kunnen er bobbels in het behang ontstaan.

Na de inweektijd kun je het behang openvouwen aan de lange zijde. Je pakt het stevig vast en plakt het langs de loodlijn op de muur. Aan de bovenzijde kun je de baan het beste iets door laten lopen over het plafond. Vervolgens strijk je het behang met een behangborstel vanuit het midden glad naar de zijkant. Met een afbreekmesje kun je het overtollige behang aan de bovenkant wegsnijden. De volgende banen gaan in feite hetzelfde. Het is nu van belang dat je de banen goed op elkaar laat aansluiten. Vooral bij een patroon op het behang is dit van belang.

Behang aandrukken en afsnijden

Wanneer je het behang hebt aangebracht op de muren moet je het nog aandrukken en afsnijden. Hiervoor kun je gebruik maken van een behangborstel en een afbreekmesje. Wanneer je het behang aan gaat drukken, moet je vanuit het midden naar de zijkant glad strijken. Al het overtollige behang kun je snel en eenvoudig wegsnijden met een afbreekmesje. Het is wel van belang dat je dit nauwkeurig en voorzichtig doet, want het is natuurlijk niet mooi om haken en dergelijke in het behang te krijgen.

Behang drogen

Wanneer je al het behang hebt aangebracht, is het tijd om het behang te laten drogen. Het is van belang dat je dit op normale temperatuur (ongeveer 18⁰ C) doet. Probeer het drogen van het behang niet te versnellen door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten of de ramen in de kamer open te zetten.