Behang aanbrengen

Nadat het oude behang van de muren af is en de muren volledig glad zijn, is het dan toch echt tijd om het nieuwe behang aan te brengen. Ook dit kan een heel karwei zijn, want naast het feit dat je de banen gaat knippen en deze aan gaat brengen op de muren, zul je ook voor hindernissen komen te staan. Denk maar aan het behangen van lastige plaatsen zoals in hoeken, rondom kozijnen en achter radiatoren. Hier kun je lezen hoe je dit precies aan moet pakken en waar je op moet letten wanneer je dergelijke plaatsen gaat behangen.

Banen knippen

Het is erg belangrijk om de banen op de juiste maten af te knippen. Vooral wanneer je behang met patronen hebt, is het erg belangrijk dat het op de juiste wijze wordt aangebracht. Het is immers ontzettend lelijk wanneer de patronen niet goed op elkaar aansluiten. Het beste kun je eerst de eerste baan knippen en met een zacht potlood op de achterkant voorzichtig het nummer 1 zetten. Vervolgens knip je de volgende baan en je kijkt of deze aansluit op de eerste baan. Wanneer dit zo is dan kun je een 2 op de achterkant zetten van de strook behang. Zo ga je verder totdat je geen hele banen meer kunt gebruiken op de muur. Vervolgens zul je slechts een deel van het behang moeten gebruiken om van de laatst aangebrachte strook tot de muur te kunnen behangen. Bij de hoeken heb je bijna altijd een halve baan nodig als opvulling. Wat je dan het beste kunt doen is zowel aan de bovenkant als aan de onderkant de breedte van de baan opmeten. In veel gevallen is hier namelijk verschil in te vinden, omdat muren zelden loodrecht staan. Bij de breedste maat tel je vervolgens nog anderhalve tot twee centimeter op om te zorgen voor de overlapping op de andere wand.

Ook wanneer je start met behangen, kun je het beste gebruik maken van een getekende loodlijn. Er is waarschijnlijk geen huis te vinden dat loodrecht staat. Met behulp van een loodlijn kun je voorkomen dat het behang scheef op de muur komt te zitten. Om een loodrechte lijn te maken, maak je gebruik van een touwtje met een schietlood of iets anders zwaars eraan. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de banen zodanig kunt knippen dat ze goed en netjes aansluiten op de hoeken en op de andere banen.

Bubbels verwijderen

Al sinds de zestiende eeuw is behang één van de meest populaire muurbedekkingen om een huis wat meer sfeer, kleur en persoonlijkheid te geven. Je kunt behang gebruiken om intimiteit en knusheid te creëren, maar je kunt de muren ook behangen om een idee van ruimte te creëren. Het klinkt allemaal zo mooi, maar in werkelijkheid gaat het maar al te vaak mis. Tijdens en na het behangen ontstaan er omkrullende randen en bubbels in het behang. En geloof het of niet, maar vrijwel allebei deze problemen komen voort uit het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een verkeerde techniek van behangen. Nu kan er wel een heel betoog volgen over de juiste techniek van behangen, maar het enige wat je eigenlijk wilt weten, is hoe je de bubbels uit het behang kunt verwijderen.

Soms is het zo dat de bubbels achteraf nog wegtrekken. Je hoeft hier verder dan helemaal niets voor te doen. Het kan echter ook zo zijn dat je teveel lijm hebt gebruikt en dat er daarom bubbels achter het behang blijven zitten. Wanneer je met een stanleymes een klein sneetje in het behang geeft dan kun je het teveel aan lijm eruit drukken. Veel mensen zijn echter bang hiermee het behang te beschadigen. Dit is ook wel enigszins begrijpelijk en daarom kun je het ook wat voorzichtiger aanpakken. Je kunt ook met een speld een klein gaatje in het behang prikken en vervolgens voorzichtig over het behang wrijven totdat alle overtollige lijm eruit is. Ook om bubbels te verwijderen die door lucht zijn ontstaan, kun je deze techniek toepassen. Het is wel van belang om dit zo snel mogelijk na het aanbrengen van het behang te doen.